RaspberryPi Vad behövs

Vad behövs för att komma igång med RaspberryPi?

För att starta upp ditt RaspberryPi projekt behöver du skaffa följande komponenter. Du kan följa Kompetensnavets instruktioner här för att starta upp din RaspberryPi med tex openSUSE eller SUSE SLES.

Skaffa RaspberryPi 2 eller 3 Model B

Hur skaffar jag RaspberryPi i Sverige?

Använd din vanliga sökmotor och sök på “RaspberryPi i Sverige” så hittar du många butiker, både online och fysiska som säljer RaspberryPi här i Sverige.

De flesta av dessa butiker kan också hjälpa dig med SD-kort.

SD-kort

SD är en standard på format för flashminneskort.

SD-kort har en lagringskapacitet på upp till 512 GB och indelas i olika hastighetsklasser, från Class 4 till Class 10. Välj hastighetsklass beroende på vad du vill använda din RaspberryPi till. Om du till exempel vill börja lära känna grundläggande funktioner med RaspberrtPI fungerar det jättebra att använda ett Class 4 kort. Vill du däremot lagra stora filer och utnyttja din RaspberryPI tex för filhantering eller video behöver du välja Class 10. Hastighetsklassen påverkar hur snabb du upplever att uppstarten är av olika funktioner med RaspberryPI.

Du behöver ha minst 8 MB lagringsutrymme på ditt SD-kort för att köra RaspberryPI.

På SD-kortet kommer du att lagra det operativsystem du vill att din RaspberryPi körs med.

MicroUSB kabel

Den här kabeln skall fungera för den USB-standard ditt RaspberryPI-kort använder.

Troligen har du redan en sådan här kabel till din mobil.

USB-laddare

Troligen har du redan en sådan här laddare till din mobil.

Tillgång till internet

Internet använder du för att ladda ner det operativsystem du vill köra. Det går till så att du först laddar ned operativsystemet till en annan dator. Från den datorn laddar du över operativsystemet du vill köra på SD-kortet som skall användas för att driva RaspberryPI.

USB tangentbord och USB mus

Läsare för SD-kort

Troligen har din dator en läsare för SD-kort inbyggd. Har den inte det kan du köpa en USB-driven läsare.

Skärm

Du kan välja mellan att använda en TV eller LCD med HDMI-anslutning

eller

En LCD-skärm med DVI-anslutning och HDMI-kontakt

Komma igång – installera operativsystemet på ditt SD-kort

Din RaspberryPI drivs av ett operativsystem.

Du kan välja mellan ett antal olika operativsystem.

Kompetensnavets exempel har openSUSE som grund.

Ett SD-kort som är det lagringsmedia RaspberryPI använder är indelat i block och du måste därför använda ett program när du skapar innehållet på ditt SD-kort som flyttar över data från den dator där du laddar ner operativsystemet till SD-kortet block för block för att det skall fungera.

För dig som kör Windows på din dator idag behöver du hitta ett enkelt sätt att arbeta med flera operativsystem på din dator – bland annat därför att Windows operativsystem uppfattar filer som just hela filer och därför inte kan kopiera data block för block över till SD-kortet.

Kompetensnavet rekommenderar att du laddar ner VirtualBox på din dator och därefter installerar openSUSE i din VirtualBox.